linkkien verkosto

Linkkien hankkiminen jakaa todella paljon mielipiteitä jopa SEO-ammattilaisten keskuudessa. Huomattava osa suomalaisista SEO-yrityksistä ei hanki linkkejä lainkaan tai hankkii niitä väärin. Miksi? Siihen on jokaisella varmasti omat syynsä, mutta yleisimpiä lienevät tässä esitellyt myytit.

Myytti 1: Linkkejä ei tarvita, ”ihan hyvin” näkyy ilmankin

Se on totta, että vähän kilpaillulla toimialalla linkkejä ei tarvita paljoa. Esimerkiksi paikallisesti toimiva pienyritys, jolle tärkeintä on paikallinen hakukonenäkyvyys, voi hyvin pärjätä paikallisessa näkyvyydessä parin hyvän linkin varassa, eikä linkkejä tarvitse hankkia aktiivisesti.

Mutta mitä kovempi kilpailu hakukonenäkyvyydestä on, sitä enemmän linkkien merkitys korostuu. Esimerkiksi kilpailevia verkkokauppoja löytyy lukuisissa tuotesegmenteissä helposti kymmeniä, joillakin toimialoilla enemmänkin jopa Suomen pienellä markkina-alueella. Se, että sivustosi näkyy joillakin hakusanoilla hyvin, ei tarkoita, etteikö kasvun varaa olisi. Yhtäkään sellaista sivustoa en vielä ole tavannut, joka näkyisi kaikilla relevanteilla hakusanoilla hakutulosten kärjessä.

Linkitysten rakentamisen avulla voi parantaa sivuston auktoriteettia ja kasvattaa merkittävästi hakukonenäkyvyyttä koko sivuston laajuisesti. Haluatko tehdä ”ihan hyvin” myyntiä orgaanisen haun kautta, vai haluatko kasvattaa liikevaihtoa?

Myytti 2: Linkkien ei uskota vaikuttavan enää hakukonenäkyvyyteen

Tämähän on se viesti, jota Google sinnikkäästi on rummuttanut jo vuosikausia. Tuore Googlen tietovuoto paljasti, että väite on perätön. Jatkuvasti käytännön testit osoittavat ihan muuta – linkkien rakentaminen saa näkyvyyden kasvuun kerta toisensa jälkeen. Google viestii kuitenkin jatkossakin linkkien rakentamista vastaisesti, koska se ei haluaisi, että niiden avulla vaikutettaisiin hakutuloksiin.

Jotkut myös uskovat (Googlen puheiden perusteella) linkkien merkityksen vähenevän lähivuosina. Oma arvioni sen sijaan on, että linkkien merkitys joko kasvaa tai pysyy entisellään. Perustelen arvioni siten, että tekoälyavusteinen sisällöntuotannon mahdollistamana internetiin tulee nykyään eksponentiaalisesti aiempaa enemmän ja nopeammin uutta sisältöä. Sen seurauksena hakukoneiden on entistä nopeammin kasvavasta tietomassasta entistä haastavampaa kaivaa parhaat  ja luotettavimmat hakutulokset. Linkitykset auttavat jatkossakin poimimaan jyvät akanoista, kuten tähänkin asti. 

Myytti 3: Linkkien hankkiminen ei ole eettistä? 

Perusteet tälle väitteelle nousevat Googlen ohjeistuksista. Googlen algoritmien ideologia perustuu siihen, että ”linkitykset syntyvät luonnostaan” ja maksetuista linkityksistä ei pitäisi antaa kohdesivustolle SEO-hyötyjä. 

On totta, että linkkien hankintaan on paljon erilaisia tulokulmia ja kaikki niistä eivät todellakaan kestä päivän valoa. Nk black hat -metodeja kannattaa ehdottomasti välttää. Kannattaa varoa mm halpoja könttätarjouksia ja huonolaatuisia PBN-verkostoja. Hankkimalla ison määrän huonolaatuisia linkkejä aiheutat todennäköisemmin haittaa kuin hyötyä.

Linkkien rakentamisen eettisyys on siis kiinni siitä, että kuka määrittelee mikä on eettistä. Jonkun mielestä selvissä black hat -linkeissä menee raja ja jonkun toisen mielestä mitään linkkejä ei saisi aktiivisesti hankkia – varsinkaan käyttämällä siihen rahaa millään tavalla.

Linkkien hankkimisen eettisyyttä arvioidessa kannattaa kuitenkin huomioida, että:

  • Linkkien hankkiminen ei ole lain vastaista eikä syntistä eikä edes mitään sinne päin.
  • Linkkien hankkimisesta ei aiheudu kenellekään mitään harmia. Paitsi kilpailijoille, kun niistä päästään näkyvyydessä ohi. 
  • Googlen suositukset linkkien hankinnasta on sitä tasoa, että ”tee hyvää sisältöä ja odota, että joku linkittää siihen”. Jee just. Passiivinen odottaminen onkin aina ”hyvä” periaate bisnesten kasvattamisen kannalta.
  • Eli mikä linkitysten hankinnasta tekee epäeettistä? Sekö, ettei kiltisti totella Googlen suosituksia? 
  • Oikeampi kysymys mielestäni on: Haluatko totella Googlen suosituksia tiukimman tulkinnan mukaisesti vai kasvattaa hakukonenäkyvyyttä maksimaalisesti?

Ja sitten jos linkkejä aletaan hankkia, niin se täytyy tehdä oikein. Hankkia oikeanlaisia linkkejä oikeanlaisilta sivustoilta oikeanlaisilla menetelmillä. 

Myytti 4: Linkkien hankkiminen on monen mielestä vaikeaa

Eli sitä ei tehdä, kun ei vaan osata. Mutta on totta, että tämä osa-alue on parempi jättää tekemättä kokonaan kuin tehdä sitä väärin.